Om een bedrijfsprofiel te maken moet je je wat praktische dingen afvragen. Bijvoorbeeld: Hoe denk je over de afstand woon-werk en over reistijd? Daarmee kun je de cirkel bepalen waarbinnen jouw bedrijf zich moet bevinden.

Tenzij je het ook prima vindt om voor een leuk bedrijf te verhuizen (ook naar het buitenland?), dan heb je een veel groter zoekgebied. Of wil je juist werken bij een organisatie die thuis (of ergens anders) werken ook prima vindt.. het kan allemaal.

Denk ook goed na over geld. Hoeveel heb je in ieder geval per maand nodig? Hoe belangrijk is het criterium salaris voor jou? Is het hoogste salaris voor jou doorslaggevend of is een marktconforme beloning in principe prima? Zoek in ieder geval uit wat een marktconforme beloning voor jou inhoudt.

Hier vind je alvast een algemeen overzicht van startsalarissen voor WO’ers, HBO’ers en MBO’ers voor 2024.

De volgende stap is om een profiel op te stellen van het bedrijf dat bij jou past, waarbij je onderscheid maakt in harde eisen (waar je niet van af wilt wijken) en jouw voorkeuren. Een leuke manier om je te helpen om een bedrijfsprofiel op te stellen is de test op deze website te doen 🙂

Je kan ook eens praten met een aantal werving & selectiebureaus (een paar verschillende, voor de objectiviteit), die kennen veel bedrijven en organisaties.

Goede criteria om je zoektocht te focussen zijn in ieder geval:

  • Locatie?
  • Ben ik op zoek naar een non-profit organisatie (publieke sector of NGO) of naar een commerciële organisatie?
  • Moet het bedrijf dat ik zoek een bepaalde missie hebben of bepaalde doelen nastreven?
  • Ben ik op zoek naar een MKB organisatie of naar een multinational?
  • Wil ik voor één organisatie werken of begin ik liever voor mezelf en werk ik voor verschillende opdrachtgevers?